Hormonen & vrouwelijke lichaamsbeharing

Hormonen, wij vrouwen zijn er allemaal bekend mee en hebben er regelmatig last van. Maar wat zijn die hormonen nu eigenlijk, en welke invloed hebben hormonen op onze lichaamsbeharing? In deze blog gaan we hier dieper op in!

Testosteron
Hoewel vaak wordt gedacht dat het hormoon testosteron alleen bij mannen voorkomt, kunnen ook vrouwen dit hormoon aanmaken. Testosteron wordt aangemaakt in de bijnier en dit wordt vervolgens vrijgegeven in de bloedbaan. Mocht je lichaam te veel testosteron produceren kun je last krijgen van overmatige haargroei en een onregelmatige en/of uitblijvende menstruatie. Wanneer je hierdoor meer lichaamshaar hebt, wordt dit ook wel Hirsutisme genoemd.

PCOS
De term PCOS staat voor Poly Cysteus Ovarium Syndroom. In tot wel 80% van de gevallen van overbeharing is er sprake van PCOS. Letterlijk vertaald betekent dit ‘veel follikels in de eierstok’. Wanneer je PCOS hebt zijn je eicellen niet in staat te rijpen. Deze blijven vervolgens achter in de eierstokken en vormen zich tot gevulde blaasjes, ook wel bekend als cysten. Vrouwen met overgewicht hebben een grotere kans om PCOS te krijgen.

Vaak wordt overbeharing als meest vervelende bijwerking genoemd. Geregeld is er sprake van beharing op vreemde plekken. Een voorbeeld hiervan is gezicht, buik en borst. Door veel vrouwen wordt dit als zeer storend en tijdrovend ervaren.

Oestrogeen
Oestrogeen is een verzamelnaam van geslachtshormonen en tevens ook de meest belangrijkste. Oestrogeen heeft invloed op onderhoud, groei en reparatie van het lichaam.

Estradiol: zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies dikker wordt en is tevens het primaire geslachtshormoon bij vruchtbare vrouwen.
Estron: door dit hormoon ontstaan er vrouwelijke kenmerken zoals borsten, schaamhaar en menstruatie.
Estriol: dit hormoon komt bijna alleen tijdens de zwangerschap voor en wordt geproduceerd door de placenta.

Zwangerschap
Tijdens de zwangerschap behandelen we niet. In deze periode zijn er heleboel veranderingen in je lichaam gaande die vooral betrekking hebben op je hormonen. Zo heeft een zwangerschap invloed op je huid en zal deze een stuk gevoeliger worden. Daarnaast kun je tijdens een zwangerschap te maken krijgen met overbeharing. Een OPT-behandeling zou dan niet alleen gevoeliger zijn, maar ook minder effectief. Daarom adviseren we om de behandeling op een later tijdstip te hervatten.

Share This