Lichaamsbeharing – man & vrouw

Zowel mannen als vrouwen hebben te maken met lichaamsbeharing. Door de jaren is de haargroei flink verminderd als je dit vergelijkt met onze prehistorische voorouders. Haargroei kent vele functies die in deze blog allemaal aan bod zullen komen. Want, wat is nou eigenlijk het nut ervan en wat kun je doen als je definitief haarvrij wilt zijn?

Lichaamsbeharing
Wanneer je geboren wordt heb je ongeveer 5 miljoen haarzakjes verdeeld over je hele lichaam. Het is genetisch bepaald hoe deze haarzakjes zijn verdeeld. Dit wordt door de mannelijke hormonen (androgen) geregeld. Over het algemeen beschikken mannen over een grotere hoeveelheid androgenen en daardoor ook over meer lichaamsbeharing. Het grootste deel van alle haarzakjes maken donshaartjes aan en een kleiner deel terminale haren. Je kunt ze onderscheiden door dikte en zichtbaarheid. Donshaartjes zijn dunner en minder goed zichtbaar dan terminale haren. Deze kunnen tot wel 50 centimeter lang worden.

Mannelijke lichaamsbeharing
Het lichaam van de man bevat meer terminaal haar dan bij vrouwen. Tijdens de puberteit ontstaat het haar op verschillende delen van het lichaam van de man. Ook na de puberteit gaat de haargroei door. Dit komt doordat de hormoonspiegel bij mannen stabiliseert rond het 30ste levensjaar.

Vrouwelijke lichaamsbeharing
Ook bij vrouwen ontstaat terminaal haar in de puberteit. Denk hierbij aan schaamhaar, okselhaar en haar op armen en benen. Bij vrouwen kan tot 22-jarige leeftijd het schaamhaar toenemen.

Lichaamshaar en het nut ervan
Vroeger was de voornaamste functie van lichaamshaar om het lichaam warm te houden. Doordat dit eigenlijk niet meer nodig is, is de mens weer een deel van de lichaamsbeharing kwijtgeraakt.

Hoofd – zorgt ervoor dat je je lichaamswarmte niet verliest + bescherming tegen uv-stralen
Oksel en schaamstreek – warmteregulatie
Neus – filteren van stof voor de luchtwegen
Wimpers en wenkbrauwen – stof en zweet uit onze ogen houden

Definitief ontharen
Scheren is een tijdrovende klus die door mensen over het algemeen als vervelend wordt beschouwd. Tegenwoordig is het definitief ontharen wel een trend te noemen die steeds populairder wordt. Zelfs onder de mannen wordt er vaker gekozen voor een alternatief op het scheren.

OPT is een veilige methode waarmee je makkelijk en pijnloos een einde maakt aan je haargroei. Scheren is verleden tijd! Wil jij ook starten met OPT? Maak dan NU een afspraak voor een gratis intakegesprek.

 

Share This