Overbeharing? Oorzaak & behandeling!

Lichaamsbeharing bij vrouwen is al jaren een groot taboe. De standaard is tegenwoordig dat vrouwen glad moeten zijn. Punt. De sociale druk ligt dan ook hoog om hieraan te voldoen. Vooral overbeharing wordt als vervelend ervaren door veel vrouwen. In de blog van vandaag lees je meer over de oorzaak én behandeling van overbeharing.

Veel mensen zullen haargroei als vervelend beschouwen, terwijl dit in andere culturen juist ‘normaal’ wordt gevonden. In onze cultuur wordt over het algemeen beweerd dat vrouwen gladde benen en oksels moeten hebben. Haargroei wordt nog weleens als vies bestempeld en daarom zijn we flink aan het scheren geslagen! Ook mannen gaan steeds vaker voor glad en zijn steeds meer bezig met het (definitief) ontharen van hun lichaam.

Overbeharing & oorzaken
Wanneer er sprake is van haartjes op plekken waar normaal alleen mannen haar hebben is er sprake van overbeharing. Ook wanneer de haartjes toenemen op plekken waar het haar groeit valt dit onder overbeharing. Doorgaans noemt men dit ‘normale variatie’.

Overbeharing kan verschillende oorzaken hebben. Soms zijn deze gerelateerd aan onze hormoonhuishouding, maar hebben ze een medische oorzaak. Hieronder een aantal veel voorkomende oorzaken van overbeharing:

PCOS
Dit is een stoornis waarbij zich cystes op de eierstokken bevinden die een verstoorde hormoonhuishouding kunnen veroorzaken.

Medicijngebruik
Door het gebruik van medicijnen kun je last hebben van overbeharing, denk hierbij aan Prednison of Thyrax.

Zwangerschap
Zwangerschap kan een reden zijn voor meer beharing dan je gewend bent. Deels door de veranderde hormoonhuishouding en vanwege de verbeterde doorbloeding waardoor je haren makkelijker groeien.

Overgewicht
Wanneer je overgewicht hebt wordt de hormoonhuishouding verstoord wat kan resulteren in overbeharing. Hierdoor wordt er namelijk meer oestrogeen omgezet in testosteron waardoor vetweefsel en beharing toeneemt.

OPT-behandeling
Mocht je je haargroei zo vervelend vinden of wanneer je gewoon geen zin hebt om te blijven scheren is definitief ontharen met OPT de oplossing voor jou! OPT staat voor Optimum Pulsed-light Technology. Hiermee kunnen we verschillende haar- en huidtypes behandelen. Tijdens deze behandeling beschadigt het haarzakje waardoor er geen nieuw haartje kan groeien. Gemiddeld zijn er 6 – 8 behandelingen nodig voor een optimaal resultaat.

Share This