Waarom zonbescherming zo belangrijk is

Dat we onszelf goed moeten beschermen tegen de schadelijke invloeden van de zon weten we allemaal. Maar hoe belangrijk dit is lijkt vaak te worden vergeten. Niet alleen om huidveroudering te voorkomen, maar ook om de groei van het aantal mensen met huidkanker tegen te gaan. Helaas stijgt dit aantal nog steeds elk jaar. Er overlijden jaarlijks meer mensen aan huidkanker dan aan een verkeersongeluk, kun je nagaan.

Daarom is het extra belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over dit onderwerp om tijdig de juiste maatregelen te kunnen treffen. Met oog op de lente die inmiddels in volle gang is, is dit wat ons betreft geen overbodige luxe.

Smeer voldoende

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat wij veel te weinig zonnebrandcrème gebruiken. Om ervoor te zorgen dat je daadwerkelijk de SPF bescherming krijgt die op de verpakking staat is het ontzettend belangrijk om voldoende crème te gebruiken. Per cm2 moet er 2mg worden aangebracht voor een optimale bescherming.

UV-straling

Er bestaan 3 soorten UV-straling, namelijk:

 • UV-A straling dringt diep door in de huid en zorgt ervoor dat je huid sneller veroudert. UV-A is zelfs aanwezig als het bewolkt is.
 • UV-B straling zorgt ervoor dat je huid kan verbranden
 • UV-C straling komt gelukkig niet door de ozonlaag en daarom ook niet in onze huid. Dit is maar goed ook, want het is de schadelijkste vorm van uv-straling.

Zonkracht

Zonkracht is de verwachte hoeveelheid ultraviolette straling (uv-straling) die de aarde weet te bereiken. Het uv-zonlicht dat doordringt tot het aardoppervlak, is namelijk iedere dag anders. Dit hangt af van de hoogte van de zon, het seizoen en het moment van de dag. Tussen 12.00 en 15.00 uur is de zonkracht het sterkst. Het advies is daarom ook om de zon zoveel mogelijk te mijden rond dit tijdstip en anders goed insmeren met de juiste factor.

Tips voor verantwoord zonnen 

 • Gebruik voldoende zonnebrand
 • Gebruik altijd de juiste factor die geschikt is voor jouw huid
 • Smeer je huid dagelijks in met zonnebrand, in elk seizoen
 • Ook wanneer je al een kleurtje hebt opgebouwd is het alsnog essentieel om jezelf voldoende in te smeren
 • Vergeet ook niet om je nek, oren, lippen, handen en voeten in te smeren
 • Smeer je huid in minimaal een half uur voordat je de zon in gaat in
 • Breng de zonnebrandcrème iedere 2 uur opnieuw aan
 • Houd de houdbaarheid in de gaten. De crème is na openen vaak nog maar 1 of 2 jaar houdbaar. Ook wordt de beschermingsfactor lager wanneer de fles warm is geworden

Wij adviseren altijd om minimaal een factor 30 te gebruiken om je huid goed te beschermen. Tijdens een afspraak bij ons in de salon is er altijd de mogelijkheid om hierover te worden geadviseerd. In ons assortiment van Dermalogica producten hebben we een diversiteit aan geschikte zonproducten. Geïnteresseerd? Vraag naar de mogelijkheden!

Share This